“Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği” 02.02.2022 tarihli ve 31738 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlandı. Söz konusu yönetmeliğin yayımlanması ile ‘‘Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmelik’’ yürürlükten kaldırıldı.
Yönetmeliğin Kapsamı:
- Uluslararası işgücü,
- Türkiye’de çalışan,
- Türkiye’de mesleki eğitim gören,
- Türkiye’de staj yapan,
- Sınır ötesi hizmet sunan veya bu kapsamda faaliyette bulunmak için çalışma izni ya da çalışma izni muafiyeti başvurusunda bulunan yabancılar ve bu yabancıları çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan gerçek ve tüzel kişileri kapsar.
Yönetmelik ile getirilen önemli değişiklikler şu şekildedir:
- Türkiye’de çalışma izni başvurusunda bulunan yabancının en az 6 ay süreli ikamet izni bulunması şartına dair düzenleme genişletilmiştir.
- Bu kapsamda; Genel Müdürlükçe belirlenecek yabancılardan Türkiye’de yasal olarak bulunanlar, geçerli bir ikamet izni olmaksızın sistem üzerinden başvuru yapabilecektir. Söz konusu yabancılar her altı ayda bir Genel Müdürlük resmi sitesinde belirlenecek özel şartları taşıyan yabancılardır.
- 04.2014 tarihinden önce verilmiş süresiz çalışma izin belgeleri, 02.02.2022 tarihinden itibaren 1 yıl içinde yenilenmemesi halinde askıya alınacaktır.
- Yurtiçinden yapılan çalışma izni başvurusu bakımından:
- Çalışma izni başvurusunun türüne bakılmaksızın adına çalışma izni başvurusu yapılan yabancının yabancı kimlik numarasına,
- Bağımsız çalışma izni veya süresiz çalışma izni başvurusunda adına çalışma izni başvurusu yapılan yabancının elektronik tebligat adresine,
- Bir işverene bağlı çalışacak yabancı adına yapılan çalışma izni başvurusunda işvereninin elektronik tebligat adresine,
sahip olması zorunludur.
- Yurtiçinden yapılan çalışma izni başvurusu bakımından 30 gün içinde meşruhatlı izin belgesi alma şartı kaldırıldı.
- Yurtdışından yapılacak çalışma izni başvurusu bakımından:
- Bir işverene bağlı çalışacak yabancı adına yapılan çalışma izni başvurusunda işverenin elektronik tebligat adresine sahip olması zorunludur.
- Adına süresiz çalışma izni veya bağımsız çalışma izni başvurusu yapılan yabancının elektronik tebligat adresi, çalışmanın başladığı tarihten itibaren otuz gün içinde sistem üzerinden Bakanlığa bildirilir.
- Çalışma izni başvurusunun tamamlanması:
- İşverene bağlı çalışacak yabancı, Türk dış temsilcilikleri aracılığıyla yapılan çalışma izni başvurularında, çalışma vizesine başvurmak zorundadır. İşveren ise gerekli belgeleri sisteme başvurudan itibaren 30 gün içinde yüklemelidir. Bu işlemlerin ardından başvuru onaylanarak tamamlanır.
- Bir işverenin bulunmadığı çalışma izni başvurusunda, başvurunun Türk dış temsilciliğine yapılması zorunludur. Yabancı başvuru esnasında gerekli bilgi ve belgeleri dış temsilciliğe sunar. Sunulan bilgi ve belgelerin dış temsilcilik tarafından sisteme yüklenmesinin ardından başvurunun onaylanması ile çalışma izni başvurusu tamamlanır.
- Yurtiçinden yapılan çalışma izni başvurusu bakımından ise çalışma izni başvurusunda istenilen bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmesi ve işverenin başvuruyu onaylamasıyla çalışma izni başvurusu tamamlanır.
- Başvuruda eksiklik olması halinde eksikliklerin tamamlanması için başvuru sahibinden sistem üzerinden ve elektronik tebligat adresi aracılığıyla bilgi veya belge talep edilir. Başvurudaki eksik bilgi ve belgeler bu talepten itibaren 30 gün içinde tamamlanmak zorundadır.
Sonuç
Yapılan değişikliklerle mülga yönetmeliğe kıyasla düzenleme kapsamı özellikle çalışma izninden muaf tutulacak yabancıların kapsamı genişletilmiştir. Türkiye’de yasal olarak bulunan ve fakat geçerli bir ikamet izni bulunmayan yabancılara da – yalnızca Genel Müdürlükçe belirlenenlerle sınırlı olmak kaydıyla- başvuru imkânı tanınmıştır.
Daha fazla bilgi için AYS Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.